Miçotakis: Türkiye’nin NATO’daki konumu birçok NATO üyesini hayal kırıklığına uğrattı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Türkiye’nin Rusya’ya yaptırım uygulamayarak ve İsveç ile Finlandiya’nın askeri ittifaka katılımını onaylamayarak NATO’ya zarar verdiğini savundu.
Japonya’nın başkenti Tokyo’ya yaptığı resmi ziyarette Nikkei gazetesine verdiği röportajda Mitsotakis, Türkiye’nin Ukrayna ihtilafında NATO üyesi olarak adım atması gerektiğini savundu.
Miçotakis, Türkiye’nin bu konuda taraf olmaktan kaçındığını ve Rusya ile ilişkilerini sürdürdüğünü kaydetti. “Türkiye’nin NATO’daki konumu birçok NATO üyesini hayal kırıklığına uğrattı”ifadelerini kullandı.
Ankara’nın Moskova ile olan özel ekonomik ilişkisinden büyük fayda sağladığını iddia eden Miçotakis, NATO üyesi bir ülkenin böyle bir politika izleyemeyeceğini iddia etti.
Mitsotakis, “Değerler ittifakı olan bir ittifakın içindeyseniz tarafsız kalamazsınız”dedi.
“Türkiye ile olası bir çatışma beni endişelendirmiyor”
Yunanistan Başbakanı da “Türkiye ile olası bir çatışmadan endişe duymuyorum. Ancak Türk dış politikasının son birkaç yılda daha revizyonist ve daha agresif hale gelmesinden endişe duyuyorum ki, bunun apaçık ihlallerle uğraştığımız bir zamanda uygun olmadığını düşünüyorum.” Ukrayna’da uluslararası hukuk.”dedi.
Mitsotakis, “Şahit olduklarımızın çoğu Türkiye’nin seçim öncesi gündemiyle ilgili, ancak tüm bu sürekli savaş çığırtkanlığının Türk kamuoyunu zehirlemesinden endişe duyuyorum.”yorumunu yaptı.
“Leopard 2’yi Ukrayna’ya göndermeyeceğiz”
Miçotakis, NATO ülkelerinin Ukrayna’ya Abrams ve Leopard 2 ana muharebe tankları tedarik etmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Ukrayna’ya zırhlı işçi gemileri gibi değerli askeri yardım sağladık, ancak savunmamız için kesinlikle gerekli oldukları için Leopard 2 tanklarını göndermeyeceğiz”dedim.
Mitsotakis, “Ukrayna’yı desteklemeye istekli olduğumuzu her zaman açıkça belirttik, ancak bunu savunma yeteneklerimiz pahasına yapmayacağız.”ekledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na dün Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye yaptığı resmi ziyarette Türkiye ve Macaristan’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamayan iki ülke olup olmadığına dair bir soru soruldu. “Türkiye olarak tıpkı Macaristan gibi NATO’nun genişlemesini destekliyoruz”cevabını vermişti.
Çavuşoğlu, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü mutabakata dikkat çekti, “Bu mutabakat zaptına göre bu iki ülke kendi ülkelerinde bu tür faaliyetlere son vereceklerdir. Bu açık ve nettir. Biz ne eksik ne de fazla istiyoruz.”dedi.