Gençler için iş fırsatları açmak için olağanüstü teşvik
Gençlerin iş kurmalarını desteklemek amacıyla sigorta prim teşvikleri ve vergi katkılarının kapsamı genişletilmiştir. Genç girişimciler, yıllık kazançlarının ikinci vergi dilimine kadar olan kısmı için 3 yıl vergi ödemeyecek. Gençlerden birinci yıl sigorta primi alınmayacaktır. Böylece Bağ-Kur kapsamında aylık 4.628 lira alt limit dikkate alınarak aylık 55 bin 536 liranın üzerinde prim sağlanacak. Gençlerin bu yıl için 150 bin liraya kadar olan faizleri vergiden muaf olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, genç girişimciler için vergi ve sigorta primi matrahı kılavuzu yayınladı. Teşviklerin uygulanması örneklerle açıklanmıştır. Daha önce 75 bin lira olan genç girişimci vergi muafiyeti bu yıl 150 bin liraya çıkarıldı. Vergi eki, üç vergi dönemi ile sınırlıdır ve önceki faaliyetini sürdürürken yeni iş kurma teşvik süresini uzatmayacaktır. Gelir vergisi mükellefi olan 29 yaşının altındakiler her iki matrahtan da yararlanacak. Her iki teşvikten de yararlanabilmek için genç girişimcinin kendi işyerinde çalışıyor olması ve yasal süre içinde işyerine başlama tarihini bildirmesi gerekiyor. Şahıs şirketlerinde, tüm ortakların da bire bir kuralları olmalıdır.
AİLE ŞİRKETİ HARİÇ
Aileden (eş veya üçüncü dereceye kadar hısımlardan) süreli olan veya faaliyeti durdurulan işletmelerde teşvikten yararlanılamaz. Ölen mükellefin teşvikten yararlanıp yararlanamayacağına bakılmaksızın, vefat nedeniyle işletmenin eş ve çocuklarına geçmesi halinde, eş veya çocukları üç vergilendirme döneminde teşvikten yararlanabilecek, istisnaya ilişkin tüm kuralları taşımak şartıyla. (Örneğin 3 Mayıs 2017 tarihinden beri büfe işleten baba 28 Temmuz 2023 tarihinde vefat etmiş ve işletmeyi 22 yaşındaki oğlu devralmıştır. Ayrıca 2023, 2024, 2025 yılları için söz konusu teşvik ayrıca mevcut iş veya mesleki faaliyete daha sonra ortak olunması mümkün değildir.Kira, faiz ve bedel gibi beyana tabi diğer kazançlar söz konusu olduğunda, girişimciler teşviklerden ancak ticari ve mesleki çıkarları için yararlanabileceklerdir.
KOLAY KAZANANLAR
KAZANIMLARI kolaylıkla belirlenebilen mükelleflerin kazançları gelir vergisinden müstesnadır. Menfaatlerinin kolay uyum sağlayabileceği tespit edilenlerin kazançları için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmez ve kanunda öngörülen diğer istisna ve kesintiler kazançtan mahsup edilmez. Genç girişimciler için öngörülen faiz muafiyetinin indirilmemesi, bu vergi mükelleflerinin genç girişimci olma şartlarını taşıdıklarının kabulüne engel değildir. Bu istisnadan yararlanan mükelleflerin bağlı oldukları vergi dairelerinden muafiyet koşullarını sağlayıp sağlamadıklarını belirten yazı almaları mümkündür.
TÜM ORTAKLAR YAŞ GEREKSİNİMİNİ KARŞILAMALIDIR
GİRİŞİMCİ, kurduğu işletmeden teşvik kapsamında yararlanamayacak olup, teşvik bedelinin altında bir gelir elde etmesi durumunda yıllık gelir vergisi beyannamesi verecektir. Vergi transferinde teşvik tutarının altında kâr elde edilmesi halinde teşvikten yararlanılmayan tutar bir sonraki yıla devredilemez. Bu eklerden yararlanabilmek için vergi dairesinden “Genç girişimciler için kazanç muafiyeti” belgesi alınması gerekmektedir. Bu belge ile sosyal güvenlik il merkezleri veya müdürlüklerine başvurarak prim teşvikinden yararlanabilecektir. Vergi teşvikleri için, şahıs şirketindeki her ortağın istisna koşullarını karşılaması gerekir. Üç ortak restoran işletmeciliği yapıyorsa, biri 27, biri 29 ve biri 32 yaşında ise, üçüncü ortak 32 yaşında olduğu için ortaklardan hiçbiri şart ihlali nedeniyle istisnadan yararlanamayacaktır. eskimiş.
55 BİN LİRA PRİM DESTEK
Sabah’ın haberine göre, vergi teşviklerinden yararlanan gençler için Bağ-Kur kapsamındaki sigorta primleri bir yıl süreyle Hazine tarafından karşılanacak. Bu süre faaliyete başlama tarihinden itibaren geçerlidir ve bu destek için vergi teşvikinde yer alan tüm koşullar da aranır. Genç girişimciler brüt asgari ücret arasındaki tutarın yüzde 34,5’i ile bu tutarın 7,5 katı kadar sigorta primi alıyor. Asgari fiyata karşılık gelen kısım Hazine tarafından karşılanır. Prim matrahının sadece bu tutar ile gösterilmesi durumunda diğer prim bir yıl içinde ödenmeyecektir. Temmuz ayı prestijiyle geçerli olan asgari ücret üzerinden devlet 4.628 lirayı karşılayacak. Bu da bir yıllık süreçte 55 bin liradan fazla takviye anlamına geliyor.